Dansen in Friesland

Gestelde vragen op de voorlichtingsavond

De gestelde vragen tijdens de voorlichtingsavonden van 6 en 7 juli 2016:

Is er een mogelijkheid om binnen DIF jezelf zowel technisch als atletisch te verbeteren?
In het nieuwe seizoen (schooljaar 2016/2017) zullen er extra, aparte technieklessen aangeboden worden (zie lesrooster). Deze extra lessen zijn niet verplicht en zullen op eigen gelegenheid gevolgd kunnen worden. Echter schrijf je je in voor een heel seizoen, dus niet voor losse, vrijblijvende lessen. Tijdens de vaste lessen zal er gewerkt worden aan het atletisch vermogen.
 
Kunnen wij de facturen in september al ontvangen?
Wij zullen dit schooljaar de facturen eerder in het seizoen factureren.

Is er voor streetdance/hiphop mogelijkheid tot het dansen met sneakers?
Wij hebben voorschriften voor de danslessen, echter zijn we nog aan het kijken voor de juiste schoeisel van streetdance/hiphop. Voor streetdance is het fijner om op sneakers te dansen en voor showdance op balletschoentjes en blote voeten. Zeker wanneer het niveau hoger wordt is dit steeds belangerijker ook met het oog op verkomen van blessures. Echter zijn de prijzen voor sneakers relatief hoog, waardoor wij nog niet zeker zijn om deze door iedereen (ook de jongere/beginnende dansers) te laten aanschaffen of dat we dit beperken tot de kledingvoorschriften van een bepaalde groep/niveau waarvoor dit steeds belangrijker wordt.

Is het mogelijk om danskleding door te verkopen/geven?
Danskleding is rekbaar en door de goede kwaliteit relatief lang bruikbaar en zeker wanneer kinderen snel groeien, zorgvuldig is gewassen nog een 2e ronde ook te gebruiken. Wij zijn bereid om ouders in de gelegenheid te stellen de danskleding door te verkopen, mits kleding binnen de voorschriften vallen en netjes zijn (niet stuk, niet verwassen is, geen vlekken e.d) en voldoende aanpast bij de nieuwe eigenaar. Wij zijn nog bezig hoe wij de doorverkoop vorm willen geven. Op de voorlichting zijn er al wat opties door ouders aangedragen die nu bekeken worden, zoals; via de dansschool, moment/markt voor kleding(door)verkoop, middels een “online-prikbord”, op (gesloten) social media pagina speciaal voor de danskleding. 

Wat is de reden dat er geen filmpjes geplaatst (mogen) worden op social media?
Uit ervaring is gebleken dat, wanneer wij ons product (onze choreografieën) volledig zichtbaar maken, dit overgenomen/gekopieerd wordt door derden. Natuurlijk is dat ook een compliment, maar de choreografieën die door DIF gemaakt worden, zijn ook uitsluitend voor DIF bedoelt. Wij onderscheiden ons met onze choreografieën en willen daarin graag origineel blijven. 

Wat is het verschil tussen Streetdance/Hiphop en Showdance?
Showdance:
Bij Showdance wordt er meestal vanuit een technische basis gewerkt, stijlen die hiervoor gebruikt worden; ballet, jazz, modern en show/musical. Showdance kun je ook herkennen aan de atletische aspecten zoals lenigheid, sprongen, trucjes en liften. Daarbij wordt er meestal een thema aan gekoppeld om vervolgens uit te werken tot een mooie showdance choreografie. Voorbeelden van het afgelopen jaar zijn de Kikkers, Spinnen, Rock ‘n Roll en Afro/Jungle. De manier van bewegen was hierdoor op aangepast om dit te thema te versterken. Bij Kikkers werd veel gesprongen, bij Spinnen veel laag bij de grond, Rock 'n Roll spreekt natuurlijk voor zich.
 
Streetdance/hiphop:
Streetdance/hiphop is meestal abstract, een thema hoeft er niet in verwerkt te worden, hoewel dit bij de jongere categorieën ook gedaan wordt. Streetdance/Hiphop is "cool" en worden vaker stoerdere en strakkere bewegingen gekozen. De muziek is vaak up-tempo en met een lekker beat. 

Hoe leg je je kind uit als hij/zij reserve is bij een wedstrijd?
Er is geen vaste reserve binnen de groep, tenzij dit persoonlijk is afgestemd met de docent. Wanneer uw kind de eerstvolgende wedstrijd reserve is, probeer dit luchtig te houden. Een aantal voorbeelden die gebruikt kunnen worden; De ene wedstrijd is X reserve, de andere wedstrijd XX.  Dus alle kinderen komen sowieso aan de beurt. Wij proberen de kinderen ongeveer gelijk aantal wedstrijden laten dansen. Over het hele seizoen zijn er veel wedstrijden waaraan meegedaan kan worden, dus in vergelijking met andere jaren zal er niet veel minder gedanst worden. Er is vanuit de ouders (die dit afgelopen jaar al ervaren hebben) aangeven dat de kinderen graag bij elkaar kijken om aan te moedigen, ook deze ervaring is goed en helpt bij het begrijpen van dit systeem.